Hipertenzija

Hipertenzija

Šta je hipertenzija?

Hipertenzija je često stanje koje pogađa Vaše krvne sudove, i kao takva, predstavlja bolest. Ona predstavlja pritisak kojim krv vrši pritisak na unutrašnji zid krvnih sudova. Ukoliko je on normalan, pritisak i kretanje krvi je bolje i obrnuto. Razlikujemo dve vrste hipertenzije.

Tosca-modern-simple-minimalist-World-Heart-Day-Instagram--1024x1024 Hipertenzija

Arterijska ili esencijalna (primarna) hipertenzija

Nastaje zbog genetskog nasleđa i stila života. Kod ove vrste hipertenzije, povećan krvni pritisak čini da je pritisak krvni na zid krvnog suda veći, pa je i mogućnost oštećenja zida veća. Ako se to dogodi, dolazi do komplikacija, koje se lečenjem mogu odložiti ili izbeći

Sekundarna hipertenzija

Sekundarna hipertenzija nastaje ukoliko postoji neko stanje ili bolest (uzrok) koje je izazvalo.

Koji su simptomi hipertenzije?

Njih najčešće nema, naročito u početku bolesti. Kada počnu da se javljaju, najšće se javi osećaj „zatezanja“ u vratu sa ili bez glavobolje. Zatim se javlja glavobolja, nekada kraći dah, nekada i krvarenje iz nosa.

Kako se leči hipertenzija?

Bolest se leči najpre promenom stila života kao što je smanjenje telesne težine, smanjenje ili ostavljanje pušenja i/ili alkohola i svakodnevno kretanje. Ukoliko su vrednosti krvnog pritiska i dalje iznad normalnih, onda se moraju uzimati lekovi.

Lekovi za lečenje hipertenzije

Lekovi ne truju, oni leče i produžavaju život. Bolje su ispitiani od mnogih stvari na svetu koje već koristite, i ne treba ih se plašiti. 

Da li je hipertenzija izlečiva?

Nije, doživotno ćete je imati. Možete ući u tzv „medeni mesec,“ kada se ona reguliše minimalnom terapijom, ali da znate da to nije posledica izlečenja, nego posledica Vašeg dobrog ponašanja i dejstva lekova.

Najbolji lekovi za lečenje hipertenzije

Na tržištu postoje brojni lekovi i oni su rasporedjeni po grupama. Svaka grupa lekova deluje na određeni način. Od dejstava tih lekova zavisi ne samo regulacija krvnog pritiska već i očuvanje Vaših organa. Nema najboljeg i najgoreg, ali onaj koji uvek uz dve čaše popijene vode donosi smanjenje krvnog pritiska, to su lekovi iz grupe diuretika. To je ona grupa lekova koja pospešuje mokrenje. Čaše vode daju stimulans  za dejstvo leka, jer bubreg nije bojler, pa kada ga uključite on radi i obrnuto. Ovo je ujedno i način kako sniziti krvni pritisak u fazama kada „skoči“.

S obzirom na sve ovo, i da naše godine idu, od 40. godine života, nije loše posetiti kardiologa, da se uradi pregled, laboratorijske analize, ultrazvuk srca i holter pritiska (AMP).  Ako je potrebno, mogu se uraditi i dodatna istraživanja.

Zakazivanje

Nešović Maja

Maja Nešović, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije. Doktor nauka, sa 29 godina iskustva u najvećim kliničkim centrima u Srbiji i inostranstvu.

Leave a Reply