Kako se meri krvni pritisak

Kako se meri krvni pritisak

O nama » Blog » Kardiologija » Kako se meri krvni pritisak

Kako se meri krvni pritisak je veoma važno pitanje, a odgovor na njega valja početi od upoznavanja sa vrstama aparata za merenje. Razlog je taj, što svaki aparat ima neke specifičnosti koje utiču na način merenja krvnog pritiska.

Postoje tri vrste aparata za merenje krvnog pritiska:

ŽIVIN APARAT za merenje krvnog pritiska- zabranjen zbog opasnosti od trovanja isparenjima žive
ANEROIDNI (auskultacijski) APARAT za merenje krvnog pritiska
DIGITALNI APARAT za merenje krvnog pritiska
kako-se-meri-krvni-pritisak-1024x576 Kako se meri krvni pritisak

Kako se meri krvni pritisak klasičnim aparatom?

Pritisak se može meriti u različitim pozicijama tela, ali je najpravilnije sedeći. Sesti, ruku staviti na sto i opustiti je. Opustite i sebe, zamislite da ste na moru. Staviti povesku oko lakta tako da bude 1 – 2 prsta iznad lakatne jame. Crevo koje viri iz poveske mora biti na sredini unutrašnje strane ruke. Na taj način prati arteriju sa koje beleži rezultate. Napumpati povesku do 200mmHG, i polako popuštati vazduh.

Postoji pet Korotkovljevih tonova koji se u tom popuštanju vazduha mogu čuti. Za laike su najvažniji PRVI i POSLEDNJI ton.  Baš oni se NAJTIŠE čuju. Stoga se dešava da se izmere niže vrednosti sistolnog, „gornjeg“, i više vrednosti dijastolnog, „donjeg“ krvnog pritiska. Tako se stvara iluzija i strah od „sastavljanja“ pritisaka. Sastavljanje krvnih pritisaka u prirodi NE POSTOJI, i NIKADA se ne događa. Ne treba se plašiti toga, kao ni potencijalne „smrti ako se sastave“. 

Kako meriti pritisak digitalnim aparatom?

Kako se meri krvni pritisak digitalnim aparatom, zavisi od vrste aparata. Generalno, digitalnim samomeračem je merenje lakše i tačnije, zasniva se na jednom pritisku na dugme. U ovom slučaju treba voditi računa da su baterije dobro napunjene.

Ako merite pritisak na članku ruke, treba da sedite a ruka da bude naslonjena laktom na sto, i sa šakom malo nagnutom, tako da manžetna bude u visini srca, da bi izmerena vrednost bila tačna. Dok merite oba stopala treba da budu na tlu, a noge ne treba da budu prekrštene.

Ako imate duge rukave zavrnite rukav, ali tako da ne zaustavite cirkulaciju. Manžetnu postavite direktno na ruku, pri čemu treba paziti da ne bude previše zategnuto. Ona treba da bude udaljena oko 2-3 cm od pregiba lakta. Položite lakat na sto, tako da se manžetna nalazi u istoj visini sa srcem, sa dlanom okrenutim na više.

Uzastopno merenje pritiska

Ako ponavljate merenje, skinite i namestite ponovo povesku. Kada merite krvni pritisak, merite na goloj ruci. Ne zavrćite rukave, jer kao laik ne možete znati da li ste napraviili „duplu povesku“. Ako prvo stegnete rukavom, ponovno stezanje poveske (manžetne) aparata za pritisak, daće netačnu vrednost. Vežbajte, jer vežba čini majstora. Ne zaboravite da se pritisak stalno menja, kao i frekvenca srca. Može se i u sekudni promeniti ako je organizmu potrebno. Oscilacije krvnog pritiska prestaju samo pred smrt. 

Merenje pritiska je važno, naročito ako postoji sumnja na hipertenziju.

Nešović Maja

Maja Nešović, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije. Doktor nauka, sa 29 godina iskustva u najvećim kliničkim centrima u Srbiji i inostranstvu.

Leave a Reply