pulmologija_banner

Pulmologija je grana medicine, koja se bavi bolestima pluća i disajnih organa, dijagnostikom, lečenjem i prevencijom. Zdravlje pluća od vitalnog je značaja za kvalitetan život, a pulmološke usluge koje pružamo u ordinaciji Nešović, su tu da vam pomognu u očuvanju zdravlja disajnog sistema.

Pulmologija- Internistička ordinacija Nešović
Pulmologija- ordinacija Nešović

Cenovnik

Pulmologija: Dijagnostičke metode

Pulmolozi koriste različite dijagnostičke metode za utvrđivanje oboljenja disajnih puteva. Spirometrija, testiranje plućne funkcije, jedna je od najčešćih metoda. Uz pomoć spirometrije se procenjuje funkcionalnost pluća. Bronhoskopija je metoda direktnog pregleda traheobronhijalnog stabla u pulmologiji. Pregled se izvodi pomoću bronhoskopa koji omogućava da se unutrašnjost organa za disanje vidi na monitoru. CT skeniranje pluća pomaže u utvrđivanju prisustva tumora, plućne embolije i drugih stanja.

Lečenje pulmoloških oboljenja

Lečenje pulmoloških oboljenja zavisi od vrste bolesti. Astma,na primer, koja predstavlja hronično zapaljenje disajnih puteva, leči se inhalatorima koji šire disajne puteve (bronhodilatacija). Bronhitis se leči antibioticima i inhalatorima. HOBP, koja obuhvata hronični bronhitis i emfizem, takođe se leči inhalatorima i drugim lekovima.

Prevencija pulmoloških oboljenja

Prevencija je ključna u očuvanju zdravlja pluća. Pušenje je jedan od najvećih faktora rizika za razvoj raznih oboljenja pluća, uključujući rak pluća, HOBP i astmu. Redovna fizička aktivnost pomaže u održavanju zdravlja pluća i jača disajne mišiće. Zdrava ishrana i izbegavanje zagađenog vazduha, takođe, predstavljaju važne faktore prevencije.

Pulmologija: Usluge u internističkoj ordinaciji Nešović

Internistička ordinacija Nešović pruža širok spektar usluga iz oblasti pulmologije. Stručni tim pulmologa koristi najnovije dijagnostičke metode i nudi personalizovan pristup lečenju pulmoloških oboljenja. Usluge, pored lečenja, uključuju i savete o zdravoj ishrani i prevenciji pulmoloških oboljenja.

Preventivne mere u borbi protiv respiratornih oboljenja

Prevencija oboljenja respiratornog sistema je ključna u očuvanju zdravlja pluća i sprečavanju razvoja komplikacija. U tu svrhu, neophodno je održavati opštu higijenu, redovno provetravati prostorije, izbegavati kontakt sa obolelima od respiratornih infekcija. Značajnu ulogu ima i redovna vakcinacija protiv sezonskog gripa.

Zdrav način života ima značajnu ulogu u prevenciji oboljenja respiratornog sistema. Redovna fizička aktivnost, zdrava ishrana, održavanje odgovarajuće telesne mase i izbegavanje pušenja i drugih štetnih navika, značajno smanjuju rizik od razvoja bolesti pluća.

Zaključak

Pluća su vitalni organi koji su odgovorni za razmenu gasova u organizmu, a zdravlje respiratornog sistema je neophodno za održavanje opšteg zdravlja organizma. Uz pravilnu dijagnostiku, lečenje i preventivne mere, oboljenja pluća mogu se uspešno kontrolisati i sprečiti nastanak komplikacija. Stoga, ukoliko imate bilo kakve simptome vezane za pluća, kao što su kašalj, otežano disanje ili bol u grudima, neophodno je da se javite pulmologu radi pregleda i dijagnostike. Vaše zdravlje je na prvom mestu, a redovna briga o plućima će svakako pomoći da ostanete zdravi i aktivni.

Zakazivanje