Ultrazvučna dijagnostika

Ultrazvučna dijagnostika

Šta je ultrazvuk?

Ultrazvuk je zvuk čija je frekvencija iznad gornje granice čujnosti normalnog ljudskog uva. Ta granica iznosi 20 kHz. Ta granica opada sa starenjem, što znači da starija osoba slabije čuje zvukove visokih frekvencija.

Gde se primenjuje ultrazvuk?

Ultrazvuk ima široku primenu. Od otkrivanja jata riba, podmornica (sonar), pa do primene u medicini, u ultrazvučnoj dijagnostici.

Kako radi ultrazvuk?

Princip rada ultrazvuka je, u stvari, veoma jednostavan. Odašilje se ultrazvučni talas, koji se odbija od prepreke. Prema vremenu koje je potrebno da se talas vrati, određuje se udaljenost i oblik prepreke.

Koji aparat koristimo u ultrazvučnoj dijagnostici?

Naša ordinacija koristi aparat Esaote MYLAB X5.

MyLab™ X5 je dizajniran da zadovolji sve zahteve lekara koji žele da pruže svojim pacijentima kvalitetnu dijagnostičku uslugu. Rotirajuća tastaura se lako može podići ili spustiti u zavisnosti od želje korisnika. Slično tome, zglobna ruka za ekran povećava udobnost i omogućava brzo i lako deljenje dijagnostičke slike sa pacijentom ili kolegama.

esaote-mylab-x5-1024x820 Ultrazvučna dijagnostika

Esaote je jednostavan za korišćenje, eTouch ™ interfejs vodi operatera kroz podešavanja i snimanje slika, omogućavajući brži radni proces. Inovativni i moderan korisnički interfejs implementacijom eTouch ™ tehnologije nudi izvanredna poboljšanja za korisnike ultrazvuka: željena sonda i odgovarajući preseti, jednim dodirom. Prilagođene postavke i višestruke funkcije mogu se organizovati u skladu sa kliničkim izborom, a zatim lako opozvati samo jednim pritiskom na dirku.

Integracija modula za bežično povezivanje predstavlja samo još jednu funkciju koja ultrazvučni sistem MyLab™ Six izdvaja od konkurencije.

Poseduje vodeću klasu LCD monitora visoke rezolucije postavljenog na zglobnu ruku čime se povećava ugodnost prilikom pregleda i povećava produktivnost. Bešuman sistem omogućava operateru da se u potpunosti fokusira na ispitivanje i dijagnozu.

Стране: 1 2

Nešović Maja

Maja Nešović, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije. Doktor nauka, sa 29 godina iskustva u najvećim kliničkim centrima u Srbiji i inostranstvu.

Leave a Reply