DIJABETES

DIJABETES

dijabetes

Dijabetes: Šta je to?

Dijabetes je kompleksno zdravstveno stanje koje utiče na način na koji vaše telo koristi glukozu. Glukoza je važan izvor energije. Ova hronična bolest može imati ozbiljne posledice, ako se ne prati i ne leči na adekvatan način. U ovom članku ćemo predstaviti različite vrste dijabetesa, kako se dijagnostikuje i leči, kao i važne zdravstvene preporuke za držanje pod kontrolom ovo ozbiljno zdravstveno stanje.

Dijabetes: Vrste i simptomi

Postoje dve glavne vrste dijabetesa: dijabetes tip 1 i dijabetes tip 2. Tip 1 dijabetes obično se dijagnostikuje u detinjstvu ili adolescenciji i rezultat je nedostatka insulina. Insulin je hormon koji reguliše nivo šećera u krvi. Tip 2 dijabetes je češći i obično se razvija u odraslom dobu. Ovaj tip dijabetesa karakteriše otpornost na insulin ili nedovoljna proizvodnja insulina.

Simptomi dijabetesa mogu uključivati ​​povećanu žeđ, učestalo mokrenje, zamagljen vid, umor i sporije zarastanje rana. Rano prepoznavanje simptoma dijabetesa i pravovremeno lečenje ključni su za upravljanje dijabetesom i sprečavanje komplikacija dijabetesa.

Lečenje dijabetesa

diabetic-person-checking-their-glucose-level-1024x681 DIJABETES

Lečenje dijabetesa, u prvom redu, zavisi od vrste dijabetesa kao i od individualnih potreba svake osobe. Kod tipa 1 dijabetesa, terapija obično uključuje redovno davanje insulina, praćenje nivoa glukoze u krvi i prilagođavanje ishrane i fizičke aktivnosti. Kod tipa 2 dijabetesa, lečenje može uključivati promene u načinu života poput zdrave ishrane, uvođenje redovne fizičke aktivnosti i eventualno oralnih lekova ili insulina.

Važno je redovno kontrolisati nivo šećera u krvi i pridržavati se preporuka lekara kako bi se sprečile komplikacije kao što su oštećenje bubrega, srčani udar, moždani udar i slepilo.

Zdravstvene preporuke za osobe sa dijabetesom

Osobe sa dijabetesom mogu poboljšati svoje zdravlje i kvalitet života pridržavajući se određenih zdravstvenih preporuka. To uključuje redovno vežbanje, zdravu ishranu bogatu vlaknima, voćem, povrćem i integralnim žitaricama, kontrolu telesne težine, redovne medicinske preglede i praćenje nivoa šećera u krvi. Važno je takođe izbegavati pušenje i ograničiti konzumaciju alkohola kako bi se smanjio rizik od komplikacija dijabetesa.

Komplikacije dijabetesa

Dijabetes može dovesti do niza komplikacija koje mogu ozbiljno uticati na zdravlje i kvalitet života obolele osobe. Ove komplikacije mogu uključivati ​​oštećenje krvnih sudova, nerava, bubrega, očiju i srca. Razumevanje ovih potencijalnih rizika ključno je za efikasno „upravljanje“ dijabetesom i sprečavanje dugoročnih posledica.

Jedna od najčešćih komplikacija dijabetesa je dijabetička neuropatija. Dijabetička neuropatija je oštećenje nervnih vlakana koje može dovesti do trnjenja, utrnulosti, bolova i gubitka osećaja u ekstremitetima. Ovo može povećati rizik od ozbiljnih povreda i infekcija, posebno na stopalima.

Dijabetička retinopatija je još jedna ozbiljna komplikacija koja može dovesti do oštećenja vida i slepila. Ovo oštećenje nastaje usled oštećenja krvnih sudova u mrežnjači oka.

Dijabetes takođe može uzrokovati oštećenje bubrega (dijabetička nefropatija), povećavajući rizik od bubrežne bolesti i zatajenja bubrega. Kontrola nivoa šećera u krvi, kao i redovno praćenje funkcije bubrega ključni su za sprečavanje ovih komplikacija.

Oštećenje krvnih sudova (ateroskleroza) takođe je česta komplikacija dijabetesa, što povećava rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i perifernih vaskularnih bolesti.

Pored ovih, dijabetes može dovesti i do drugih zdravstvenih problema kao što su infekcije, problemi sa kostima i zglobovima, kao i mentalnih zdravstvenih problema poput depresije i anksioznosti.

Kontrola nivoa šećera u krvi, redovni lekarski pregledi i pridržavanje zdravstvenih preporuka ključni su za sprečavanje komplikacija i očuvanje zdravlja kod osoba sa dijabetesom.

Zakazivanje

Nešović Maja

Maja Nešović, specijalista interne medicine, subspecijalista kardiologije. Doktor nauka, sa 29 godina iskustva u najvećim kliničkim centrima u Srbiji i inostranstvu.

Leave a Reply