O nama » Usluge » ORL
orl_banner-1024x137 ORL

ORL- Otorinolaringologija je grana medicine koja se bavi bolestima uva, nosa i grla. Posmatrano sa etimološke strane termin otorinolaringologija potiče iz grčkog jezika i predstavlja složenicu nastalu od pet reči, ous– uho,rhis– nos, faryngos– ždrelo, laruyngos– grlo i reči logos u značenju nauka.

Cenovnik

Najčešće bolesti uha, grla i nosa


ORL ORL
ORL
  • zapaljenske bolesti (spoljašnjeg i srednjeg uva, sluzokože nosa i sinusa, krajnika, ždrela, grkljana) koje mogu biti infektivne ili alergijske
  • začepljenje ušnog kanala (cerumen
  • zujanje u ušima (Tinitus)
  • vrtoglavice (Vertigo)
  • nagluvost (surditas)
  • polipi, tumori

Ukoliko se kod pacijenta jave tegobe sa uhom, grlom ili nosem, potrebno je da se javi na pregled specijaliste otorinolaringologije.

Tegobe

UŠI

Bol u ušima, oslabljen sluh, pojačana sekrecija (curenje), vrtoglavica, zujanje, šuštanje

NOS

Otežano disanje, pojačana sekrecija, svrab, oslabljeno čulo mirisa, kijanje, krvarenje

GRLO

Bol, pečenje, otežano ili bolno gutanje, kašalj, promuklost, promene ili izrasline na sluzokoži grla

Pregled otorinolaringologa je bezbolan i traje između 20 i 30 minuta. Sastoji se nekoliko faza. Prva faza je anamneza– razgovor sa pacijentom o problemima zbog kojih se javio na pregled. Sledeća faza je faza pregleda, koji je sistematičan i obavlja se po odredjenom redosledu. Iz ove dve faze se dolazi se do dijagnoze, na osnovu koje se pristupa adekvatnom lečenju.

ORL pregled uva

Putem pregleda uva se proverava nekoliko važnih faktora. Prohodnost spoljašnjeg ušnog kanala, kao i to da li u kanalu ima stranog sadržaja. Zatim, se proverava funkcija bubne opne i njeni anatomski detalji. Lekar utvrđuje kako pacijent čuje ili, ako ima zujanje u ušima, ispituje poreklo tog zujanja. Takođe, proverava se i stanje ravnoteže pacijenta.

ORL pregled nosa

Pregledom nosa, lekar- otorinolaringolog utvrđuje prohodnost nosnih kanala, da li ima povećanog sekreta u nosu i kakav je sekret. Ispituje se da li je kriva nosna pregrada, upaljenost sinusa, kao i da li ima alergija.

ORL pregled grla

ORL pregled grla obuhvata, takođe nekoliko segmenata. Pregled jezika, usne duplje, krajnika, ždrela i glasnih žica, Pregledom, lekar utvrđuje da li ima suženja, stranog tela u grlu. Pored toga utvrđuje da li pacijent ima polipe, otok ili neke druge promene na glasnim žicama.

Instrumenti

Lekar- otorinolaringolog koristi pri svom pregledu više različitih instrumenata. Pri pregledu uva otoskop, za procenu sluha timpanometar, audiometar, otoakustičke emisije i td. Pri ispitivanju ravnoteže elektronistagmograf, video nistamograf, kalorimetar. U toku pregleda grla otorinolaringolog koristi ogledalaca i eventualno optičke kamere ako je to potrebno. Pregled otorinolaringologa može da se dopuni i drugim metodama kao što su rentgen, skener ili ultrazvuk.

Zakazivanje

DrIvanaGavric ORL

Dr Ivana Gavrić- otorinolaringolog

Ivana Gavrić je verifikovani rinoalergolog. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1978. godine. Specijalista otorinolaringologije, a svoj naučni i radni vek je posvetila oblasti rinologije, oblasti iz koje je napisala nekoliko stručnih radova i održala mnogobrojna predavanja. Jedna je od retkih koja je doktorirala iz oblasti alergologije i imunologije, što je posebno ističe. Bila je na stručnim usavršavanjima u Francuskoj, na univerzitetskoj klinici u Nansiju. Takođe, neko vreme je provela na univerzitetskoj klinici u Gentu, kod poznatog rinologa profesora Bachert-a. Članica je nekoliko stručnih asocijacija: Evropskog rinološkog društva (od 1991. godine), EAACI  (Evropsko alergološko društvo) i SFORL (francusko otorinolaringološko društvo). Svoju karijeru je započela na otorinolaringološkom odeljenju KBC „Dr Dragiša Mišović”, gde je vodila sektor rinoalergologije i na kom se zadržala do 2016. godine. Do 2023. godine vodi ORL ordinaciju IVAL, koja se bavila problematikom gornjih i donjih respiratornih problema, a koja jedina u Beogradu ima posebne testove za alergiju.

Posebno smo ponosni što je dr Ivana Gavrić donela odluku da se priključi našem timu i da svojim znanjem i iskustvom, u oblasti ORL, doprinese podizanju kvaliteta naših usluga na vrhunski nivo.